Am elaborat „Planul de Acțiune Strategică pentru Conștientizarea Publicului privind Conservarea Biodiversității și Dezvoltarea Durabilă” alături de 25 de reprezentanți ai ONG-urilor. Strategia s-a bazat pe concluziile conturate după evaluarea pe bază de interviu a nevoilor privind educația ecologică. Pentru a spori gradul de conștientizare, am pregătit un pachet media curprinzând 100 de documentare ecologice, filmate în timpul proiectului în parcurile naționale și în zonele protejate din țară. Pe lângă subiectele legate strict de natură și biodiversitate, filmele abordează și teme precum sustenabilitatea, artele și ocupațiile specifice zonelor. Filmele au fost promovate prin intermediul canalelor YouTube și Facebook (www.facebook.com/ecofilmRO/), dar și la evenimentele organizate în cadrul proiectului.
20 de ONG-uri și-au sporit capacitatea de comunicare vizuală prin participarea la tabăra, festivalul sau la atelierul organizat în cadrul proiectului. Tabăra de Creație în domeniul filmului naturalistic documentar s-a desfășurat în Maramureș pe parcursul a 7 zile și a avut ca participanți reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, selectați pe baza interesului de a învăța modalități și tactici de creare a filmelor eco. 20 de filme au fost produse de ONG-urile implicate în diferitele activități ale proiectului.
Evenimentul cel mai notabil din cadrul proiectului a fost Festivalul Internațional de Filme Scurte Eco – SEFF, organizat la Sighetu-Marmației, Maramureș, în octombrie 2017. La SEFF s-au înscris 845 de filme din 94 de țări din întreaga lume. Dintre acestea, 31 de producții din 21 de țări au fost selectate pentru a fi proiectate în cele 3 categorii ale festivalului. Au fost acordate premii pentru categoriile Eco Short, Super Eco Short și Micro Eco. Au fost prezentate și o parte dintre cele 100 de filme realizate prin proiect, evenimentul constituind și un instrument important de promovare a rezultatelor proiectului. Printre participanți s-au numărat atât persoane din publicul larg, cât și din sectorul ONG-urilor de mediu, din sectorul academic, producători și regizori de film, reprezentanți ai televiziunii publice naționale, experți în comunicarea pe probleme legate de protecția mediului. A existat un bun mix de personalități din domeniu, astfel că au fost derulate dezbateri interesante, schimburi de idei și au fost puse bazele unor colaborări viitoare.
În completarea SEFF am organizat o seară de proiecție de filme eco la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Participanții au avut ocazia să vizioneze cele mai apreciate scurt-metraje ale festivalului și, de asemenea, câteva producții realizate de echipa de proiect. Au avut loc discuții interesante pe marginea filmelor prezentate, astfel că proiectul și filmele eco s-au bucurat de o mai mare vizibilitate.
Agenție ExecutivăAsociația Valea VerdeParteneriN/ANumărul contractuluiCSM 17ComponentăMediuJudețulMaramureșZona de desfășurareNaționalTematicăEducațiePerioada de implementare15.01.2016-14.01.2018Bugetul proiectului (CHF)89,450Contribuția elvețiană (CHF)74,450Website-ul proiectuluiecofilm.roWebsite-ul agenției executiveN/A