Prin proiect am reușit să furnizăm instrumente-cheie pentru eficientizarea procesului de luare a deciziilor pentru dezvoltarea durabilă prin intermediul ecoturismului și pentru protecția naturii. Instrumentul asigură monitorizarea fluxurilor turistice și a impactului acestora asupra naturii și asupra comunităților locale.
Strategia turistică a ecodestinației Țara Hațegului – Retezat a fost actualizată pe baza rezultatelor evaluării rapide a zonei, care a inclus aspecte precum identificarea tiparelor de utilizare a zonei și analiza distribuției spațiale a vizitatorilor.
Sistemul elaborat de monitorizare a turismului pentru ecodestinații constă într-o metodologie de monitorizare și un chestionar, respectiv o aplicație Android, cu o bază de date aferentă. Sistemul de monitorizare a fost testat în faza pilot, astfel că am intervievat 272 de vizitatori, acoperind perioadele de sezon și extrasezon (ciclu complet). Rezultatele și analiza datelor colectate au fost compilate într-un raport de monitorizare.
Pe baza experienței dobândite prin acest proiect, am elaborat un manual de monitorizare adresat altor administratori de destinații din România, manual care include informații utile pentru planificarea și desfășurarea unui proces de monitorizare a turismului.
Rezultatele monitorizării și concluziile au fost prezentate părților interesate în cadrul unui atelier local organizat în primăria orașului Hațeg. Un eveniment de mai mare anvergură a fost Atelierul Național din București, în cadrul căruia am evidențiat importanța datelor statistice/ de monitorizare în managementul destinațiilor.
În destinația Țara Hațegului – Retezat, 8 pensiuni au fost evaluate prin sistemul de certificare Eco-România, iar 5 dintre acestea au fost și certificate. În plus, am organizat un atelier de management ecologic pentru părțile interesate.
Ecodestinația Țara Hațegului – Retezat este promovată printr-o broșură și un site bilingv nou dezvoltat.
Ca rezultat adițional, aplicația de monitorizare a fost reprodusă în alte 6 destinații și servește scopului de a îmbunătăți calitatea procesului de luare a deciziilor pentru dezvoltare din punct de vedere durabil prin intermediul ecoturismului.
Agenție ExecutivăAsociaţia de Ecoturism din RomâniaParteneriAsociația pentru Dezvoltarea Turismului Social și de Sănătate | Asociația de Turism RetezatNumărul contractuluiCSM 28ComponentăMediuJudețulBrașovZona de desfășurareRegionalTematicăDezvoltare rurală durabilăPerioada de implementare01.04.2016-30.09.2017Bugetul proiectului (CHF)76,121Contribuția elvețiană (CHF)66,971Website-ul proiectuluiturismretezat.roWebsite-ul agenției executivewww.asociatiaaer.ro